С реализацията на европейски проект домакинствата в община Асеновград  ще

...
С реализацията на европейски проект домакинствата в община Асеновград  ще
Коментари Харесай

По проект в община Асеновград подменят печките на твърдо гориво с екологични уреди

С реализацията на европейски план семействата в община Асеновград  ще могат да заменят старите си отоплителни устройства на дърва и въглища с екологични други възможности

Община Асеновград ще е позволен бенефициент по Приоритет „ Въздух “ на утвърдената преди няколко дни от Европейската комисия Програма „ Околна среда “ 2021 година – 2027 година Във връзка с това, общината ще създаде огромен план, посредством който ще се осъществят ограничения, ориентирани към понижаване равнищата на фините прахови частици от битовото отопление посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с различен тип отоплителни устройства.

Това значи, че семействата на територията на цялата община, които се отопляват на твърдо гориво, ще могат, след подаване на заявление и надлежно утвърждение по плана, да заменят отоплителните си устройства на дърва и въглища с екологични други възможности – като климатици, отоплителни уреди на пелети и други. 

Първата стъпка от създаването на плана ще е извършване  на социологическо проучване, посредством което ще се проучат настройките на семействата, живеещи на територията на общината и отопляващи се на твърдо гориво, по отношение на опцията да се възползват от безплатно финансиране и да подменят отоплителните устройства в техните жилища. В проучването те ще могат да посочат и с какви нови  топлоуреди биха  желали да заменят старите. Събраните данни от проучването ще послужат като основа при създаването на плановото предложение. Поради тази причина община Асеновград моли всички жители, които ще бъдат интервюирани, да дават коректни  и достоверни отговори. 

Очакванията са планът да започва през първата половина на 2023 година и да се осъществя в границите на 5 години.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР